LOK-app

Vad är syftet med den nya mobil-appen?
SVAR: Den nya appens syfte är att ledare av LOK-aktiviteter kan registrera närvaro digitalt. Till skillnad mot den tidigare IdrottOnline-appen har den nya appen ingen utbildningsdel, utan fokuserar enbart på LOK-närvaroregistrering. Målet är att den nya appen ska vara enkel och tydlig. Funktionaliteten har ett mindre skop, men är tydligt fokuserad kring syftet för målgruppen samt mer användarvänlig och tekniskt stabil.

Vad heter den nya appen?
SVAR: LOK-registrering.

Vilka är den nya appen till för?
SVAR: Appens målgrupp är idrottsledare som registrerar närvaro på LOK-aktiviteter. För att kunna logga in appen krävs att användaren har en roll i IdrottOnline med tillåtelse att rapportera LOK-närvaro (Tex. ”LOK-ledare” eller ”Aktivitetsledare”)
Alla användare med en roll som ger dem tillgång till IdrottOnline’s webb-applikation ”Aktivitet” kommer också att kunna logga in i appen.

Hur hittar jag den nya appen?
SVAR: Sök på ”LOK” i AppStore och Google Play. App-ikonen är blå med texten ”LOK” i vitt.

Vad kan jag göra i den nya appen?
SVARHuvudfunktionerna i den nya appen är:

• Registrera närvaro på LOK-aktiviteter.
     Aktiviteter som är skapade på IdrottOnline web läses in av appen.
  • Enkelt se vilka aktiviteter som saknar närvaroregistrering
  • Skapa och redigera aktivitetstillfällen
  • Lägga till, redigera och ta bort deltagare/grupp på en aktivitet
  • Få notiser
  • Testa Demo-läget. Demo-läget kan användas för utbildningssyfte.

Vad händer nu med den gamla IdrottOnline-appen?
SVAR: Under en överlappningsperiod kommer den nya appen och den gamla appen att leva parallellt. Du kan då fortsätta att använda den gamla appen precis som vanligt för närvaroregistrering av LOK-aktiviteter om du vill. När den nya appen har funnits ute ett tag och RF bedömer det som säkert, kommer den gamla appen uppdateras så att LOK-delen dirigerar användaren till den nya LOK-appen. Då kommer du ej kunna använda gamla appens LOK-del längre. Det finns ingen exakt tidsplan för när detta ska ske.
Utbildningsdelen av den gamla appen kommer leva vidare som vanligt.

Vad är ”Demo-läget” i den nya appen för någonting?
SVAR: Demoläget når du från appens startskärm. Det kräver ingen inloggning och fungerar dessutom offline. Demoläget ger en möjlighet för nyfikna användare att se hur appen fungerar utan att de måste ha ett konto eller aktiviteter upplagda i en förening. Demo-läget är som en spegel av den riktiga appen, men med ”låtsas-data”, dvs. aktiviteter och deltagare i en ”låtsas-förening” finns upplagda redan. Här kan du klicka runt och testa alla funktioner. Demo-läget är perfekt för exempelvis idrottskonsulenten som vill utbilda föreningar hur appen fungerar, eller för ledaren som vill visa sina tränarkollegor hur de kan effektivisera närvaroregistreringen. Efter varje avslutad session återställs demo-läget.

Kommer aktiviteterna i min gamla app synas i den nya appen?
SVAR: När du loggar in med ditt personnummer/Idrotts ID i den nya appen kommer de aktiviteter där du har en rollmed rätt att närvaroregistrera att dyka upp.

På vilket sätt har ni förbättrat funktionaliteten att logga in i den nya appen?
SVAR: Den nya appen har en tydligare design där det är enklare att få en överblick över sina aktiviteter. Allt som inte behövs för LOK-närvaroregistrering har skalats bort för att göra appen enklare.
Är du ledare i flera föreningar slipper du logga in och ut i olika organisationer som tidigare, utan alla dina aktiviteter dyker upp i din personliga vy, oavsett förening.
Den nya appen är också mindre och mer tekniskt stabil än den gamla

Vi har efterfrågat funktionalitet för deltagare att själva kunna ”checka” in på aktiviteter. När kommer det?
SVAR: Den första versionen av appen riktar sig till aktivitets-ledare. Riksidrottsförbundet ser över möjligheterna att utveckla en kompletterande deltagar-app senare.

Vilka notiser kan jag få i den nya appen?
SVAR: Du kan få en påminnelse-notis 15 minuter innan aktivitetens starttid och/eller direkt efter aktivitetens sluttid. Du kan också helt slå av notiser.
Appen kommer att fråga dig vilka notiser du vill ha första gången du öppnar den, och sedan kan du ändra ditt val närsomhelst under ”Inställningar”.

Hur tidigt kan jag närvaroregistrera deltagare på en aktivitet?
SVAR:  Du kan närvaro-registrera en aktivitet 30 minuter innan dess starttid. Om du förbereder din aktivitet genom att fylla i närvaro på aktiviteten tidigare än så kommer du att kunna spara denna information, men alltså bara kunna lämna in en ”riktig” registrering 30 min innan starttid. Innan dess kommer knappen ”REGISTRERA NÄRVARO” samt närvarobockarna att vara dolda.

Vilka aktiviteter kommer jag att se i den nya appen?
SVAR: Aktiviteter från IdrottOnline web i nuvarande, senaste samt kommande LOK-termin där du är ledare med roll att registrera LOK-närvaro kommer att laddas in i appen. Aktiviteter som ingår i en inskickad LOK-ansökan kommer ej synas. Du kommer se alla aktiviteter där du har rätt roll att registrera närvaro, oavsett förening.

Hur markerar/avmarkerar jag individuella deltagare som ledare eller funktionsnedsatt i den nya appen?
SVAR: Öppna relevant aktivitet. I deltagarlistan drar du namnet på deltagaren du önskar redigera till vänster (”Swipe:a”). Du får då upp valen ”L” (Ledare) eller ikonen för funktionsnedsatt.

Hur raderar jag en deltagare från en aktivitet?
SVAR: Öppna relevant aktivitet. I deltagarlistan drar du namnet på deltagaren du önskar radera till höger (”Swipe:a”). Du får då upp ett rött kryss. Välj detta för att radera deltagaren från aktiviteten.

Jag är ledare i en parasport-förening. Hur väljer jag alla deltagare som funktionsnedsatta i den nya appen?
SVAR: Öppna de generella inställningarna och välj alternativet ”Visa val för alla funktionsnedsatta”. Nu kommer valet att markera/avmarkera alla deltagare som funktionsnedsatta att dyka upp högst upp till vänster på alla dina aktiviteter.

Hur lägger jag till en deltagare till en aktivitet?
SVAR: Öppna den relevanta aktiviteten. Längst ned i listan över deltagare hittar du alternativen för att lägga till en enskild deltagare eller en grupp.
För att lägga till en enskild deltagare får du först valet att söka bland namnen i din förenings medlemsregister. Om sökresultatet är tomt, dvs. personen saknar medlemskap i din förening, får du valet att skapa en ny person. Du skriver in personens fullständiga personnummer, och data hämtas då från folkbokföringen direkt. Du kan även lägga till personer med ofullständigt/utländskt personnummer.

Vad innebär ”P” framför en deltagare?
SVAR: Alla deltagare som läggs till från appen blir ”Prova på” medlemmar och märks med symbolen ”P” i medlemsregistret. IdrottOnline-administratören i föreningen med tillgång till medlemsregistret kan sedan göra medlemmen till en ”riktig” medlem i IdrottOnlines Administartions-applikation.
LOK-stöd ges för en begränsad mängd Prova på-aktiviteter. Det exakta antalet avgörs från fall till fall av Riksidrottsförbundets ansvariga LOK-kontrollanter.

Vad innebär färgerna gul, orange, grön och grå i den nya appen?
SVAR: I appen används färger för att markera aktiviteternas LOK-status. Se översikt i nedan tabell, samt hur motsvarande symboler ser ut på web.

Aktivitetens LOK-status

Färg i appens ”Alla aktiviteter”-vy, samt på bekräftelseskärmen som visas när du registrerat en aktivitet

Symbol på web

Passerad, registrerad och godkänd som möjlig LOK-aktivitet.

Passerad, registrerad och ej godkänd som möjlig LOK-aktivitet.

Passerad, ej registrerad aktivitet. Dvs. Den är på ledarens ”att göra lista”.

Kan jag registrera närvaro på en aktivitet fast jag är offline?
Ja. Om du går offline kommer du kunna arbeta i den senaste lokala kopian av appen på din telefon. När du registrerar närvaron offline, kommer du få en grå-bekräftelse ruta och aktiviteten kommer ha färgen grå i Alla-aktiviteter-översikten, tills du går online igen. När du är online igen kommer aktiviteten automatiskt uppdateras med rätt färg (grön eller orange) utan att du behöver göra något.