Byta designversion till Blocks

Vänligen notera: Blocks finns endast tillgängligt för förbund.

Den nya designversionen "Blocks" innehåller ett helt nytt sätt för att utforma er Startsida. De fasta boxarna ersätts nu med blocks, där man kan utforma sin startsida med större flexibilitet än tidigare.

Kom i gång:
Den nya versionen behöver öppnas för aktivering innan den kommer finnas tillgänglig att välja under fliken ”Design” i redigeraläget. Kontakta IdrottOnline-supporten för att
få hjälp att komma i gång.

Eftersom startsidan i designversionen ”Blocks” bygger på en helt ny teknik, så innebär det att startsidan behöver byggas om på nytt, däribland gäller även startsidor på arbetsrum. Dessa finns det dock möjlighet att byta designversion på separat så att samtliga startsidor inte behöver byggas om vid samma tillfälle.

Vid aktivering av den nya versionen så kommer innehållet på startsidan att försvinna.
 För att i lugn och ro kunna få möjlighet att bygga upp startsidan på nytt så kan följande två arbetssätt rekommenderas:

• Byt designversion och bygg upp startsidan utan att publicera den. Vid publicering kommer den nya versionen visas utåt för era besökare, d.v.s. er nuvarande startsida med struktur och innehållet försvinner. Arbeta i stället med knappen förhandsgranska, för att se er nya startsida växa fram, ända tills ni är nöjda med innehåll och utseende.
  • Skapa upp ett nytt arbetsrum och bygg upp strukturen kring startsidan på arbetsrummets startsida. Arbetsrummet kan döljas från navigeringen och även begränsas åtkomst till för att användas som en avgränsad miljö för er att utforma er nya startsida. När ni känner er klara så bygger ni er faktiska startsida enligt er framtagna grundform i arbetsrummet.

Observera! Inga gamla boxar kommer att konverteras automatiskt, utan startsidan måste byggas av er på nytt. Publicerar ni startsidan av misstag fast den inte är klar kan ni återgå till den gamla startsidan genom att välja designversion "Responsiv version 2013" under Design-fliken och sedan publicera sidan. Era ändringar ni gjort i designversionen "Blocks" kommer att finnas kvar trots detta. Ni återgår till dem genom att återigen välja designversion "Blocks" (men publicera inte startsidan).

Byta designversion på Startsidan

Följ dessa steg för att gå över till IdrottOnlines nya designversion "Blocks":

1. Logga in på föreningens IdrottOnline-sida.

2. Klicka på det nu upplåsta hänglåset och sedan på "Redigeraläge" som visas i välkomstrutan.

3. Uppe till höger ändrar ni så att ni befinner er på redigerarläget "Alla egenskaper" som illustreras i bilden nedan.

4. Välj fliken "Design".

5. Välj designversion=Blocks. Sidan kommer laddas om och visa grundutförandet i den nya designversionen "Blocks" i redigerarläget. Inget innehåll från den gamla startsidan läggs automatiskt in eftersom det är helt nya typer av ytor och storlekar på dessa ytor. Storlek på de nya ytorna finner ni här.

6. Klicka på "Alla egenskaper" igen.

7. Nya egenskaper har nu dykt upp under fliken Design.

När ni har ändrat designversion kommer publicera-knappen att påvisa uppmärksamhet genom att markera att det finns ändringar att publicera.

Publicera INTE startsidan så länge ni vill att er nuvarande startsida ska visas utåt för besökare. Använd istället knappen "Uppdatera design utan att publicera sidan" för att uppdatera ändringar under Design-fliken.

8. Läs mer om hur ni använder Innehållsytorna i den nya "Blocks"-designen här.

9. Under Design-fliken gör ni sedan övriga design-inställningar som mest rör färg,typsnitt, bakgrund m.m. Vill ni se hur ändringarna slår igenom använder ni knappen "Uppdatera design utan att publicera sidan" och då växlar sidan till "På sidan-redigering". Ni kan även klicka på "Växla förhandsgranskningsläge" uppe till vänster på sidan för att se hur sidan kommer se ut utanför Redigerarläget:

Nästa steg: Lägg till innehåll på startsidan i form av blocks